6

Workshop ‘The cops in the head’

De workshop ‘Cops in the head’ wordt gegeven samen met coach Nynke Okma.

Al die stemmen in je hoofd, die je zeggen wat je moet doen en wat je vooral niet moet doen, waar je bang voor moet zijn, wat niet mag … het is soms om gek van te worden. En ze gaan maar door. Liefst op de belangrijkste momenten, als je een date hebt, of een sollicitatie. Dan kun je helemaal dichtklappen.

‘Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, en dat nooit op komt dagen’, leerde Ien in haar jeugd. Maar niemand kon haar vertellen hoe ze dat ‘lijden’ moest stopzetten. Augusto Boal heeft het forumtheater bedacht. Deze methodiek ontwikkelde hij in Brazilië en Argentinië, waar mensen door machthebbers onderdrukt werden en worden. Via interactief theater leerde het publiek de eigen en elkaars inzichten te gebruiken om zich te weren, als een oefening voor de realiteit. Later vestigde Boal een theatercentrum in Parijs, waar ik het van hem leerde. En nu pas ik het al vele jaren zelf toe. In de westerse landen spreken we weliswaar niet over ‘onderdrukt worden’, maar ‘klein gemaakt’ worden velen van ons wel, en meer nog: we laten ons klein houden. In het forumtheater probeer je effectieve manieren uit om anderen niet toe te staan op jou neer te kijken, te pesten, te kwetsen.

Al werkend in Parijs ondervond Boal, dat veel mensen in Europa vooral last hadden van interne onderdrukking. Dus niet zozeer door anderen, maar door dwingende stemmen in zichzelf. Dat inspireerde hem om een nieuwe methodiek te ontwikkelen: The cops in the head – ofwel de politieagenten in je hoofd. ‘Die stemmen’ vroeg hij zich af, ‘waar komen die vandaan?’ Die moeten er ooit in gekomen zijn, die moeten eens tegen je gezegd zijn. Door wie? Waarom? Om mensen daarachter te laten komen, ontwierp hij een aantal prachtige oefeningen. Hij noemt ze per definitie geen therapie – het blijft theater. Maar juist omdat er met metaforen gewerkt wordt, kan er makkelijker mee gespeeld worden en werken ze therapeutisch voor de realiteit. Ien heeft ze eerst bij hem ondergaan, vrij en open. De impact was groot. De oefeningen raken je, of het nu om jezelf of om een ander gaat. En na één dag al is er meer ruimte in je hoofd. Ien heeft meerdere dagen bij hem meegemaakt. Daarna is zij het boek gaan bestuderen, dat Boal hierover schreef, en zelf de workshops gaan geven.

En zo gaat het ook in deze workshop: de deelnemers gaan er onbevangen in, niet gehinderd door enige voorkennis. Voor mensen die komen voor persoonlijke groei, geldt hetzelfde als voor professionals. Ook die laatsten gaan het eerst zelf ervaren.

Meer informatie? Mail naar dinaien3@gmail.com